„Zioła w domu i ogrodzie” Michał Mazik [RECENZJA]

Nowy poradnik o ziołach, pt.: „Zioła w domu i ogrodzie” Michała Mazika już w sprzedaży! Książka jest drugą pozycją (po „Ogród z pasją”) z cyklu „Zielone hobby”, która ukazała się nakładem Agencji Wydawniczej „Egros”. Znajdziemy tu opisy ponad 80 roślin leczniczych.

„Przyroda jest lekarstwem dla wszelkich chorób”?

Czy rośliny mogą służyć jako lekarstwo? Okazuje się, że tak! Już Hipokrates przypisywał roślinom właściwości lecznicze, a z czasem badania naukowe potwierdziły, iż substancje odżywcze zawarte w niektórych roślinach wykazują działanie prozdrowotne. Zioła, przyprawy i warzywa przyprawowe powinny więc zagościć na stałe w naszych domowych apteczkach. Można nimi przyprawiać potrawy, dodawać je do przyrządzania dań, używać jako naturalnych leków i kosmetyków. Któż z nas nie chciałby się odprężyć w kąpieli ziołowej, np. z lawendy? Zabieg taki korzystnie wpłynie na wygląd skóry, ale też zadba o nasze zmysły – odpręży i uspokoi.

Praktyczne porady…

Z książki M. Mazika dowiemy się, jak stosować zioła oraz poznamy ich właściwości i zastosowanie. Każdy z nas przyprawia swoje dania, stosując różne zioła i przyprawy, by nadać potrawom smak i aromat. Czy na pewno wiemy, jak prawidłowo je stosować? Czy wiedzieliście, że większość ziół dodaje się do potrawy w końcowym etapie jej przyrządzania? Dlaczego? Otóż niektóre zioła zbyt długo gotowane tracą swoje cenne lecznicze właściwości. Jeśli chcemy zabarwić ryż lub makaron na żółty kolor, wystarczy tylko dodać … kurkumę lub szafran. Mięso będzie kruche, jeśli posolimy je na końcu. To tylko kilka z zamieszczonych w książce ciekawostek!

Z poradnika dowiemy się też, czym się różni wywar od odwaru, co to jest macerat i nalewka z ziół.

Autor radzi jak uprawiać zioła w kuchni i w ogrodzie, gdzie mogą cieszyć ludzkie oko, ale też zwiększać zdrowotność i plon sąsiadujących z nimi warzyw. Na dodatek bazylia, majeranek, kolendra czy cząber zapachem odstraszają owady! W poradniku znajdziemy też przepisy na ekologiczne preparaty, dzięki którym można w naturalny sposób pozbyć się szkodników i chorób.

Zioła w kuchni, apteczce i w ogrodzie…

Informacje o ziołach zostały pogrupowane w sześciu rozdziałach: „Zioła na parapecie”, „Chwasty, które leczą”, „Wartościowe rośliny lecznicze”, „Skarby lasu”, „Znane z pól i łąk”, „Egzotyczne zioła i przyprawy”. W poradniku każda roślina posiada opis botaniczny, sposób uprawy i pielęgnacji, metodę pozyskiwania i suszenia oraz zastosowanie lecznicze i kulinarne. W pierwszym rozdziale umieszczono dokładny opis popularnych gatunków, m.in. bazylii pospolitej, melisy lekarskiej, żyworódki, rozmarynu lekarskiego i cebuli zwyczajnej uprawianej dla szczypiorku. W poradniku znajdziemy także opis takich roślin jak… chwasty! Czy wiedzieliście, że rośliny te mają właściwości lecznicze? Herbatka z pokrzywy zwyczajnej przyspiesza przemianę materii, zalecana jest więc dla osób dbających o sylwetkę, ale także przy leczeniu cukrzycy. Nie brakuje też ciekawostek, np. oparzenia po pokrzywie warto nacierać miętą lub szałwią, by złagodzić pieczenie. W podobny sposób opisane są inne chwasty, m.in. perz właściwy, mniszek lekarski czy babka lancetowata i piaskowa. Chwasty na talerzu? Oczywiście! Sałatka z dodatkiem młodych listków mniszka lekarskiego to doskonały pomysł na wiosenne oczyszczenie i wzmocnienie organizmu! Zestaw najbardziej wartościowych roślin leczniczych tworzą: bylice (piołun i boże drzewko), dziurawiec pospolity, arcydzięgiel litwor, rokitnik pospolity i kozłek lekarski. „Skarby lasu” to informacje o roślinach takich jak: bez czarny, jałowiec pospolity, śliwa tarnina, czeremcha pospolita, borówka brusznica, dereń jadalny, zaś „Znane z pół i łąk” to m.in. chrzan pospolity, czosnek pospolity, jarmuż, chaber bławatek, cykoria podróżnik, świetlik łąkowy. Rozdział „Egzotyczne zioła i przyprawy” obejmuje cynamonowce, goździkowiec wonny, ziele angielskie, liście laurowe, kurkumę, imbir i żeń-szeń.

Dla kogo książka?

Zioła w ogrodzie i w domu” polecam zarówno miłośnikom ziół, jak również osobom, które chcą zacząć przygodę z tymi roślinami. Poradnik napisany prostym językiem, zawiera praktyczne wskazówki jak uprawiać zioła i wykorzystywać ich moc w kuchni i w ogrodzie. Niezastąpiona pozycja w domowej apteczce osób dbających o zdrowie swoje i rodziny. Gorąco polecam!

Pierwotna publikacja recenzji na portalu dietetycy.org.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: