
Truskawkowy zawrót głowy – smoothie i puddingi
Truskawka to pyszny owoc o właściwościach prozdrowotnych. W gorące dni warto przyrządzić z nich koktajle, puddingi czy musy. Sezon na truskawki trwa, korzystajmy więc z z tych smacznych darów natury.
Truskawki…
Truskawka zawiera witaminę C (szklanka owoców pokrywa 150% dziennego zapotrzebowania na witaminę C i jedną dziesiątą na kwas foliowy), witaminy z grupy B i witaminę PP oraz wapń, fosfor, żelaza, potas, mangan oraz błonnik. Dzięki temu owoce te wykazują właściwości bakteriobójcze i antynowotworowe. Chronią przed anemią i chorobami układu krążenia, wzmacniają nasze kości i dbają o mózg 🙂 Owoce te są polecane również przy schorzeniach wątroby i nerek. Na dodatek są niskokaloryczne – 100g truskawek to tylko 35 kcal. Ponadto owoce te zawierają bardzo dużo wody, dzięki czemu oczyszczają organizm z toksyn. Truskawki mogą być spożywane podczas diety odchudzającej. Mangan zawarty w truskawkach kontroluje wydzielanie i produkcję insuliny, więc pomaga utrzymać prawidłowy poziomu glukozy.
Puddingi chia z truskawkami – przepisy
Pudding chia z truskawkami i szpinakiem
garść szpinaku,
2 szklanki truskawek,
2 łyżeczki nasion chia,
1/2 szklanki mleka roślinnego (np. kokosowe, migdałowe)
1łyżka miodu
Wykonanie:
Nasiona chia wymieszać z mlekiem roślinnym, miodem i odstawić do lodówki na min, 4 godz. Szpinak zblendować i wylać na pudding. Potem zmiksować truskawki i delikatnie wylać na warstwę szpinakową. Na wierzchu posypać płatkami migdałów lub wiórkami kokosowymi.
Pudding chia z truskawkami, ananasem i borówkami
Składniki na dwie porcje:
2 łyżeczki nasion chia,
1 łyżka miodu,
2 plastry ananasa,
2 szklanki truskawek,
borówki amerykańskie
Sposób wykonania:
Smoothie z truskawkami – przepisy
Smoothie truskawkowe
Składniki:
300 g truskawek
jogurt naturalny lub kefir
6 kostek lodu
Sposób wykonania: Umyte owoce wrzuć do blendera, dodaj jogurt i zmiksować Na koniec dodać kostki lodu i jeszcze raz zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji.
Smoothie z truskawek i bananów
Składniki:
300 g truskawek
1 banan
1 jogurt naturalny
5 kostek lodu
Sposób wykonania: Truskawki, banana i jogurt dokładnie zmiksować blenderem. Dodać kostki lodu i jeszcze raz zmiksować.
Sięgaj każdego dnia po pyszne truskawkowe koktajle i puddingi. To bomba witamin i minerałów, wzmacniają organizm i dodają energii. Na zdrowie!
Smacznego 🙂