Tarta z malinami i pianką kokosową – zdrowy deser!

Zdrowy deser?! Oczywiście 😉 Na dodatek szybki i smaczny! Bez glutenu i bez laktozy! Sprawdzony przepis na deser! W sam raz na niedzielne popołudnie… Tarta gryczano-ryżowa z malinami i pianką kokosową to dobry pomysł na podwieczorek. Spróbuj, a to ciacho na stałe zagości w twojej kuchni! Kto ma ochotę na małe co nieco?

Tarta gryczano-ryżowa z malinami i pianką kokosową

Przepis na deser:

Składniki:

ciasto:

1 szklanka mąki gryczanej,

1 szklanka mąki ryżowej (może być też jaglana),

2 jajka,

½ szklanki mleczka kokosowego,

3 łyżki oleju kokosowego,

1 łyżeczka brązowego cukru (opcjonalnie) lub ksylitolu

piana:

2 białka,

1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej,

1 łyżeczka cukru brązowego,

¼ szklanki mleczka kokosowego,

sól, 1 łyżka octu jabłkowego,

owoce: mrożone maliny lub inne owoce (ja akurat robiłam porządki w zamrażarce i znalazłam maliny, wy może macie inne owoce, które możecie wykorzystać do tarty 🙂 )

Sposób wykonania:

Do miski wsyp mąkę, dodaj szczyptę soli, olej kokosowy, mleko kokosowe, żółtka. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto wyłóż i ugnieć na dnie formy do tarty wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto możesz nakłuć widelcem. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz ok. 15 minut.

W tym czasie ubij białka z cukrem. Gdy piana będzie sztywna, dodaj ocet jabłkowy, mąkę ziemniaczaną i mleczko kokosowe. Chwilę ubijaj mikserem na niskich obrotach.

Tartę wyjmij z piekarnika, ułóż na niej owoce, wyłóż kokosową pianę. Wstaw do piekarnika i piecz 20 minut w temp. 180 stopni, po czym zmniejsz temp. do 150 stopni i piecz jeszcze ok.10 minut. 

Nie zastanawiaj się! Zrób tartę z przepisu na deser i delektuj się smakiem! Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: