
Surówka to doskonały dodatek do obiadu, ale też mogą stanowić warzywną przekąskę. Surowe warzywa zawierają witaminy i minerały niezbędne do prawidłowej pracy naszego organizmu. Jedzmy je więc codziennie.
Kalarepa, marchew, jabłko i por, czyli zdrowa surówka
Kalarepa to niskokaloryczne warzywo – 100 g dostarcza zaledwie 27 kcal. Należące do rodziny kapustnych. Jest ona doskonałym źródłem minerałów (potas, wapń, magnez, sód, żelazo, jod, mangan, fosfor) i witamin – zwłaszcza witaminy C.
Marchew to warzywo z rodziny selerowatych. Średnia sztuka – 50 g dostarcza ok. 14 kcal. Zawiera minerały( żelazo, potas, wapń, magnez, mangan, miedź, cynk), witaminy z grupy B, witaminęC i A, beta-karoten i błonnik.
Jabłko to owoc niskokaloryczny – jedno średnie jabłko ze skórką dostarcza ok. 50 kcal. Zawiera minerały (wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk) i witaminy (C, K, E, A, witaminy z grupy B), błonnik i kwas foliowy.
Por dostarcza w 100g ok. 61 kcal. Warzywo to doskonale źródło żelaza – zawiera go więcej niż burak. Ponadto por zawiera witaminy, minerały korzystnie wpływające na zdrowie. Inulina – naturalny prebiotyk korzystnie wpływa na wzrost pożytecznych bakterii jelitowych, takich jak Lactobaccillus czy Bifidobacterium.
Badania potwierdziły, iż wysokie spożycie warzyw i owoców korzystnie wpływa układ krążenia. Ponadto składniki obecne w warzywach wzmacniają odporność, a antyoksydanty chronią przed stresem oksydacyjnym. Jedzmy więc surówki na zdrowie!
Surówka z pora, kalarepy – przepis
- jabłko
- marchewka
- mała kalerepa
- mały por
- łyżka oleju z pestek winogron

- Warzywa dobrze umyć, potem obrać ze skórki.
2. Jabłko i kalarepę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, marchewkę zaś na drobnej tarce.
3. Białą część pora pokroić w półplasterki.
4. Warzywa wymieszać, przełożyć do salaterki, polać olejem z pestek winogron.

Smacznego 🙂