
Szukasz pomysłu na szybką, smaczną i zdrową sałatkę? Mam coś idealnego… Sałatka z indykiem, rukolą i suszonymi pomidorami to doskonały pomysł na drugie śniadanie, kolację czy danie na imprezę z przyjaciółmi. Spróbuj.
Wartości odżywcze sałatki z indykiem i rukolą
315 kcal, białko: 22g, tłuszcz: 20g, węglowodany 8,2g
Sałatka z indykiem i rukolą – przepis
Składniki:
70g mięsa z piersi indyka, garść rukoli, 3 liście sałaty lodowej, ½ cebuli, ogórek, 2 pomidory suszone z zalewy, 0,2 opakowania sera camembert z orzechami, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżeczka octu jabłkowego, sól,
Sposób wykonania sałatki:
Rukolę i sałatę umyj i osusz. Cebulę pokrój. Mięso upiecz w naczyniu żaroodpornym oprószone przyprawą do indyka lub innymi ulubionymi ziołami (ja piekę pierś indyka na obiad, a resztę dodaję do sałatki następnego dnia, żeby nie piec małej porcji mięsa). Upieczone mięso pokrój w drobną kostkę. Na półmisku wyłóż rukolę, sałatę, cebulę, dodaj mięso, pokrojone suszone pomidory i ser camembert z orzechami pokrojony w kostkę. Całość polej sosem przygotowanym z oliwy z oliwę, octu jabłkowego i jednej łyżki zalewy z suszonych pomidorów. Po 15 minutach sałatka gotowa do spożycia.
Sałatka z indykiem i rukolą poleca się na zdrową i smaczną kolację 🙂
Jak widać zdrowe jedzenie nie jest takie straszne 🙂 Wystarczy trochę pomysłu, małe zmiany i mamy pyszną sałatkę. Zamiast majonezu używajcie sosów do sałatek, a sałatka będzie lekka i wartościowa.
Smacznego 🙂
takie sałatki są pyszne i zdrowe!❤ na pewno wypróbuje 🙂