Sernik gotowany

Sernik to ciasto lubiane przez wszystkich. Ten rodzaj ciasta zachwyci miłośników lekkich słodkości. Dodatek maku do biszkoptu nadaje sernikowi wyjątkowy smak.

Biszkopt makowy:

  • 8 białek z dużych jajek
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 3 łyżki maku

Białka ubij na sztywną pianę dodając po łyżce ksylitolu. Delikatnie mieszaj dodając po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodaj wypłukany mak. Wymieszaj. Masę wylej na tortownicę wysmarowaną olejem. Biszkopt piecz 30 minut w piekarniku w 180 stopni z grzałką góra i dół. Po tym czasie wyłącz piekarnik. Biszkopt wyjmij z piekarnika po ok. 10 minutach. (po 5 uchyl lekko drzwiczki).

Składniki na sernik

  • 1 kg sera twarogowego/sera z wiaderka
  • masło – 200 g
  • 3 łyżki drobnego cukru trzcinowego lub ksylitolu
  • 4 jajka
  • 2 budynie waniliowe bez cukru – 2 x 40 g
  • wanilia

Składniki na polewę:

  • pól tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • migdały w płatkach

Tortownica o średnicy 25 cm

Masa serowa:

Rozpuść masło i cukier w garnku, ciągle powoli mieszając. Gdy cukier się rozpuści, dodaj ser i wymieszaj. Dodaj jajka (całe) i dokładnie wymieszaj, najlepiej rózgą. Podgrzewaj, ale nie dopuść do zagotowania. Budynie rozpuść w niewielkiej ilości wody lub mleka, wlej do masy i szybko wymieszaj. Zagotuj gęstniejącą masę na wolnym ogniu, ciągle mieszając. Gotuj ok. 2 minuty, potem zdejm z palnika. Masę serową wyłóż na spód z biszkoptu, przykryj drugą połówką ciasta.

Czekoladę połam na kawałki, włóż do rondelka, dodaj masło i podgrzewaj do rozpuszczenia.

Sernik polej polewą i posyp płatkami migdałów. Gdy ostygnie włóż do lodówki min. na 7 godzin.

Comments

Magdalena
16 stycznia, 2020 at 9:59 pm

Sernik gotowany – pychota😉



Anonim
9 sierpnia, 2020 at 4:06 am

Greetings! Very helpful advice in this particular post!
It is the little changes that produce the most important changes.
Many thanks for sharing!



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: