Sernik gotowany

Sernik to ciasto lubiane przez wszystkich. Ten rodzaj ciasta zachwyci miłośników lekkich słodkości. Dodatek maku do biszkoptu nadaje sernikowi wyjątkowy smak.

Biszkopt makowy:

  • 8 białek z dużych jajek
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 3 łyżki maku

Białka ubij na sztywną pianę dodając po łyżce ksylitolu. Delikatnie mieszaj dodając po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodaj wypłukany mak. Wymieszaj. Masę wylej na tortownicę wysmarowaną olejem. Biszkopt piecz 30 minut w piekarniku w 180 stopni z grzałką góra i dół. Po tym czasie wyłącz piekarnik. Biszkopt wyjmij z piekarnika po ok. 10 minutach. (po 5 uchyl lekko drzwiczki).

Składniki na sernik

  • 1 kg sera twarogowego/sera z wiaderka
  • masło – 200 g
  • 3 łyżki drobnego cukru trzcinowego lub ksylitolu
  • 4 jajka
  • 2 budynie waniliowe bez cukru – 2 x 40 g
  • wanilia

Składniki na polewę:

  • pól tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • migdały w płatkach

Tortownica o średnicy 25 cm

Masa serowa:

Rozpuść masło i cukier w garnku, ciągle powoli mieszając. Gdy cukier się rozpuści, dodaj ser i wymieszaj. Dodaj jajka (całe) i dokładnie wymieszaj, najlepiej rózgą. Podgrzewaj, ale nie dopuść do zagotowania. Budynie rozpuść w niewielkiej ilości wody lub mleka, wlej do masy i szybko wymieszaj. Zagotuj gęstniejącą masę na wolnym ogniu, ciągle mieszając. Gotuj ok. 2 minuty, potem zdejm z palnika. Masę serową wyłóż na spód z biszkoptu, przykryj drugą połówką ciasta.

Czekoladę połam na kawałki, włóż do rondelka, dodaj masło i podgrzewaj do rozpuszczenia.

Sernik polej polewą i posyp płatkami migdałów. Gdy ostygnie włóż do lodówki min. na 7 godzin.

Comments

Magdalena
16 stycznia, 2020 at 9:59 pm

Sernik gotowany – pychota😉



8 sierpnia, 2020 at 11:31 am

Its like you read my mind! You appear to know so much about this, like you wrote the book in it or something.
I think that you can do with a few pics to drive the message home a little bit, but instead
of that, this is fantastic blog. A great read. I’ll definitely be back.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: