
Sernik gotowany

Sernik to ciasto lubiane przez wszystkich. Ten rodzaj ciasta zachwyci miłośników lekkich słodkości. Dodatek maku do biszkoptu nadaje sernikowi wyjątkowy smak.
Biszkopt makowy:
- 8 białek z dużych jajek
- 4 łyżki mąki pszennej
- 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki ksylitolu
- 3 łyżki maku
Białka ubij na sztywną pianę dodając po łyżce ksylitolu. Delikatnie mieszaj dodając po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodaj wypłukany mak. Wymieszaj. Masę wylej na tortownicę wysmarowaną olejem. Biszkopt piecz 30 minut w piekarniku w 180 stopni z grzałką góra i dół. Po tym czasie wyłącz piekarnik. Biszkopt wyjmij z piekarnika po ok. 10 minutach. (po 5 uchyl lekko drzwiczki).
Składniki na sernik
- 1 kg sera twarogowego/sera z wiaderka
- masło – 200 g
- 3 łyżki drobnego cukru trzcinowego lub ksylitolu
- 4 jajka
- 2 budynie waniliowe bez cukru – 2 x 40 g
- wanilia

Składniki na polewę:
- pól tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 łyżka masła
- migdały w płatkach

Tortownica o średnicy 25 cm
Masa serowa:
Rozpuść masło i cukier w garnku, ciągle powoli mieszając. Gdy cukier się rozpuści, dodaj ser i wymieszaj. Dodaj jajka (całe) i dokładnie wymieszaj, najlepiej rózgą. Podgrzewaj, ale nie dopuść do zagotowania. Budynie rozpuść w niewielkiej ilości wody lub mleka, wlej do masy i szybko wymieszaj. Zagotuj gęstniejącą masę na wolnym ogniu, ciągle mieszając. Gotuj ok. 2 minuty, potem zdejm z palnika. Masę serową wyłóż na spód z biszkoptu, przykryj drugą połówką ciasta.

Czekoladę połam na kawałki, włóż do rondelka, dodaj masło i podgrzewaj do rozpuszczenia.
Sernik polej polewą i posyp płatkami migdałów. Gdy ostygnie włóż do lodówki min. na 7 godzin.

Comments
Sernik gotowany – pychota😉
Its like you read my mind! You appear to know so much about this, like you wrote the book in it or something.
I think that you can do with a few pics to drive the message home a little bit, but instead
of that, this is fantastic blog. A great read. I’ll definitely be back.