Racuchy z jabłkami – zdrowe śniadanie nie tylko dla niejadka

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Powinien dostarczać niezbędne składniki odżywcze. Czy to dorosły, czy też dziecko potrzebuje energii, by dzień był udany. Pełen brzuszek to gwarancja koncentracji i dobrego samopoczucia. Oczywiście posiłek musi być zdrowy 😉

Racuchy z jabłkami na kefirze – przepis

Składniki:

  • 300 ml kefiru
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 szklanka mąki jaglanej lub kukurydzianej/pszennej
  • 2 jajka
  • cukier z wanilią
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 jabłka

Wykonanie:

Jajka ubić z łyżką cukru z wanilią, dodać kefir i sodę. Wymieszać. Następnie dodać mąkę i wymieszać. Gdy ciasto będzie za rzadkie, dodać więcej mąki. Na koniec dodać obrane, pokrojone w kostkę jabłka. Racuchy smażyć na maśle klarowanym na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać z łyżką syropu klonowego. Można też dodać inne owoce.

A może podasz placuszki z nutellą śliwkową tu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: