
Racuchy z jabłkami – zdrowe śniadanie nie tylko dla niejadka
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Powinien dostarczać niezbędne składniki odżywcze. Czy to dorosły, czy też dziecko potrzebuje energii, by dzień był udany. Pełen brzuszek to gwarancja koncentracji i dobrego samopoczucia. Oczywiście posiłek musi być zdrowy 😉
Racuchy z jabłkami na kefirze – przepis
Składniki:
- 300 ml kefiru
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1 szklanka mąki jaglanej lub kukurydzianej/pszennej
- 2 jajka
- cukier z wanilią
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 łyżeczka sody
- 3 jabłka

Wykonanie:
Jajka ubić z łyżką cukru z wanilią, dodać kefir i sodę. Wymieszać. Następnie dodać mąkę i wymieszać. Gdy ciasto będzie za rzadkie, dodać więcej mąki. Na koniec dodać obrane, pokrojone w kostkę jabłka. Racuchy smażyć na maśle klarowanym na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać z łyżką syropu klonowego. Można też dodać inne owoce.

A może podasz placuszki z nutellą śliwkową tu