Probiotyki. Zdrowie z natury


Probiotyki. Zdrowie z natury to poradnik, który ukazał się nakładem wydawnictwa Egros. Książka zawiera opis probiotyków i mechanizmy ich działania, ale też zalecenia dotyczące ich stosowania.  Druga część zawiera przepisy na żywność probiotyczną, która jest źródłem naturalnych bakterii probiotycznych.

Probiotyki – zdrowie z jelit

Probiotyki. Zdrowie z natury – poradnik w przystępny sposób prezentuje informacje na temat probiotyków i prebiotyków. Czy wiedzieliście, że dieta ma wpływ na skład mikrobioty przewodu pokarmowego? Właściwa mikrobiota jelit to zdrowie nie tylko fizyczne, ale i psychiczne. Za pomocą odpowiednich produktów spożywczych można regulować jej skład. Co jeść, żeby skład flory bakteryjnej był odpowiedni? Co to jest i jak obliczyć BMI? O tym przeczytasz w poradniku.

Probiotyki – zdrowe bakterie

Liczne badania naukowe wykazały, że stosowanie probiotyków przy wielu chorobach i schorzeniach jest słuszne. Jak jednak wybrać odpowiedni preparat, skoro na rynku jest ich coraz więcej? Na co zwrócić uwagę? Lektura zawiera także krótką charakterystykę schorzeń i chorób.W poradniku znajduje się ranking najpopularniejszych probiotyków dostępnych w Polsce (skład, stosowanie, przeciwskazania).  Zastosowane jest tu rozróżnienie na leki i suplementy diety. Przeczytamy także o bezpieczeństwie stosowania preparatów probiotycznych.

Żywność probiotyczna – powrót do natury

Poradnik zawiera nie tylko przepisy na żywność probiotyczną, ale też opis, właściwości odżywcze i prozdrowotne produktów spożywczych. znajdziemy więc przepis na kiszonki, m.in. kiszoną kapustę, ogórki, kimchi, surówki, ale też i kiszone owoce, np. jabłka czy śliwki. Znajdziecie tu też przepisy na:

  • tradycyjne napoje fermentowane, np. kwas chlebowy, kombucha
  • mleczne napoje fermentowane, np. kefir, jogurt naturalny
  • produkty sojowe, np. miso, tempeh.

Poradnik zawiera też opis produktów pszczelich, które zawierają cenne probiotyki i prebiotyki. Ciekawostki na temat warzyw, owoców czy też napojów fermentowanych zadziwią czytelnika.

Na końcu książki znajduje się informacja dotycząca podziału witamin, zapotrzebowania, właściwości i źródle ich występowania.

Gorąco polecam wszystkim, którzy chcą zadbać o swoje zdrowie. Lepiej zapobiegać, niż leczyć. Dbajcie więc o zdrowie, korzystając z dobrodziejstw natury.

Książkę kupisz: