
Placuszki jaglane ze śliwkową nutellą
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, należy więc zadbać by był wartościowy odżywczo. Placuszki jaglane (jaglano-ryżowe) to doskonały pomysł na posiłek dla całej rodziny. Wiadomo przecież, że dzieci uwielbiają różne racuszki, placuszki itp. więc na pewno im posmakuje nasze danie.
Zastąpienie mąki pszennej jaglaną i ryżową sprawi, iż będą one zdrowszą wersją tradycyjnych potraw. Jest to również danie bezglutenowe.
PLACUSZKI JAGLANE ZE ŚLIWKOWĄ NUTELLĄ
- borówki amerykańskie – garść
- jajko,
- śliwki – 6 sztuk
- kakao – 1 łyżka
- olej kokosowy (stały) – 10 g (0.5 łyżki)
- mąka jaglana – 4 x łyżki
- mąka ryżowa – 2 łyżki
- mleko kokosowe bez cukru (0.5 szklanki) lub kefir (180g)
- miód – 1 łyżka
- migdały w płatkach – 1 łyżka
1. Zmiksuj mąkę, jajko, kefir w blenderze.
2. Usmaż placuszki na oleju kokosowym.
3. Zmiksuj śliwki z miodem i kakao (można poddusić śliwki z goździkami i kakao)
4. Usmażone placuszki polej sosem śliwkowym.
5. Posyp migdałami i borówkami.
Placuszki jaglane to pyszne danie 🙂
