
Pasztet z cukinii i kaszy jaglanej
Dzisiaj podaję Wam przepis na mój ulubiony pasztet z cukinii i kaszy jaglanej. Jest to lekkie, a zarazem sycące danie. Ja uwielbiam go jeść z pomidorkami koktajlowymi 🙂 To doskonały pomysł na lunch, ale też smaczną kolację.
Pasztet z cukinii i kaszy jaglanej
Składniki:
3 szklanki młodej cukinii starej na tarce o grubych oczkach (razem ze skórką, sok odcisnąć!)
1 cebula pokrojona w kostkę
2 łyżki masła klarowanego/oleju kokosowego
1 szklanka kaszy jaglanej
½ łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki przyprawy curry
4 jajka (można zastąpić 4 łyżkami mielonego siemienia lnianego rozrobionego w niewielkiej ilości ciepłej wody)
200 g pieczarek
duży pęczek natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
- Piekarnik nagrzej do 180-200C.
- Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
- Cebulę i pieczarki podduś na maśle (oleju).
- Dodaj przyprawy.
- Kaszę jaglaną wypłucz w zimnej wodzie,potem przelej wrzątkiem. Potem ugotuj i wystudź.
- W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
- Masę przełóż do foremki.
- Piecz w nagrzanym piekarniku przez ok. 1 godzinę.
Smacznego 🙂