Pasta do kanapek niejedno ma imię… Awokado, fasola, jaja, papryka…

Pasta do kanapek nie wymaga wielkiej sztuki kulinarnej, stanowi alternatywę dla wędlin, pasztetów i innych gotowych produktów, które spożywamy z pieczywem. Wystarczy tylko połączyć składniki, przyprawić i mamy pyszną zdrową pastę do smarowania.

Jak przygotować dobrą pastę do kanapek? Nic prostszego. Wystarczy tylko podane w przepisie składniki np. ugotować, upiec, udusić lub wykorzystać surowe. Następnie warzywa i inne produkty miksujemy, doprawiamy ziołami i innymi przyprawami. Gdy są za rzadkie, możemy je zagęścić za pomocą np. zmielonych pestek dyni, słonecznika, siemienia lnianego, różnych płatków (owsiane, gryczane, zbożowe) czy kasz (np. jaglanej). Można też kupić gotowe pasty (np. hummus, pasty w warzyw grillowanych), to alternatywa dla osób zapracowanych. Najlepsze jednak są smarowidła przygotowane samodzielnie, które nie zawierają zbędnych dodatków, m.in. barwników konserwantów. Przygotowane pasty możną stanowić dodatek do pieczywa, ale też do ryżu, makaronów, kasz czy surowych warzyw. Mają mnóstwo zastosowań kulinarnych. Warto je włączyć do codziennego menu.

Pasta…dla zdrowia

Cudowne awokado

Awokado to owoc kształtem przypominający gruszkę, który rośnie w tropikalnych obszarach Ameryki Środkowej i Południowej. Jest kaloryczny – 100g tego owocu zawiera 221kcal! Nie należy się jednak ich bać, gdyż jest to owoc o cennych właściwościach. Awokado zawiera zdrowy tłuszcz (20-30%), ale jest też bogatym źródłem witaminy E! Ponadto obecne są w nim też witamina A, B1, B2, C, PP, K, H, kwasy (pantotenowy, kwas foliowy), minerały: wapń, fosfor, potas oraz błonnik. Dzięki nienasyconym kwasom tłuszczowym spożywanie awokado obniża poziom cholesterolu we krwi, zmniejsza ryzyko miażdżycy, poprawia metabolizm, obniża ciśnienie krwi. Badania potwierdziły, że awokado zapobiega rozwojowi choroby Alzheimera. Spożywanie regularnie usprawnia pracę mózgu, polepsza pamięć, koncentrację i czynność oka przeciwdziałając szkodliwemu działaniu stresu oksydacyjnego. Dzięki błonnikowi zapobiega skokom cukru we krwi oraz wspomaga odchudzanie.

Guacamole:

Składniki: ½ miękkiego awokado, ząbek czosnku, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżka czosnku, pieprz, sól morska

Awokado rozgnieść widelcem, skropić sokiem z cytryny, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę z oliwek, pieprz i sól. Wymieszać i pasta gotowa. Ta pasta nadaje się do kanapek, ale też można ją spożywać z surowymi warzywami, np. selerem naciowym czy marchewką.

Pasta do kanapek z jaj i awokado

Składniki: jajko, ½ ząbka czosnku, 1/3 awokado, łyżeczka soku z cytryny, odrobina oliwy z oliwek, pieprz, sól, szczypiorek

Jajko ugotować, rozgnieść widelcem lub zetrzeć na tarce. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojony szczypiorek, oliwę i rozdrobnione awokado. Przyprawić pieprzem, szczyptą soli i kurkumą.

Pasta z jaj, awokado i tuńczyka

Składniki: 2 łyżki tuńczyka w oleju, jajko, ¼ awokado, ½ cebuli, sol, pieprz

Jajko ugotować, pokroić w drobną kostkę. Dodać pokrojoną cebulę, rozdrobnionego tuńczyka i awokado. Przyprawić pieprzem, szczyptą soli i wymieszać.

Pasta z pieczonej papryki

Składniki: 2 czerwone papryki, 150g sera feta, 2 suszone pomidory, 1 łyżka soku z cytryny 1 ząbek czosnku, 1/3 awokado

Paprykę upiecz (piekarnik nagrzany ok. 180 stopni, papryka przekrojona na pól, piec ok. 20 minut). Po ostudzeniu zmiksować z fetą, pomidorami, awokado, czosnkiem i przyprawami. Doprawić sokiem z cytryny.

Niezastąpione warzywa strączkowe… Pasta nie tylko do kanapek…

Soczewica (czerwona, żółta, zielona, brązowa, czarna) należy do roślin strączkowych posiadających właściwości prozdrowotne. Roślina jest źródłem witamin z grupy B, witaminy K oraz minerałów: magnezu, fosforu, potasu, żelaza, fosforu, cynku, manganu, miedzi. Zawiera też kas foliowy, dlatego zalecana jest w diecie kobiet w ciąży. Spożywanie soczewicy zapobiega bezsenności i pomaga niwelować skutki stresu. Błonnik wspomaga perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom, a taniny mogą chronić organizm przed nowotworami. Warto dodać, że soczewica ma niski indeks glikemiczny, mogą ją więc spożywać także cukrzycy. Podobne wartości odżywcze i prozdrowotne mają inne strączkowe – bób, ciecierzyca czy fasola. Zawierają też dużo dobrze przyswajalnego białka, zalecana jest też w diecie wegan i wegetarian. Spożywanie dziennie jednej porcji roślin strączkowych znacząco obniża poziom cholesterolu LDL, zmniejsza ciśnienie krwi, co może zapobiec chorobom układu krążenia.
Pasta z soczewicy

Składniki: 200 g soczewicy czerwonej, 1 cebula, pół papryki czerwonej, 1 łyżka pestek dyni, 1 łyżeczka soku z cytryny, kurkuma, pieprz, sól do smaku

Soczewicę ugotować do miękkości, odcedzić. Cebulę, paprykę pokroić i grillować na patelni. Pestki dyni namoczyć. Dodać do soczewicy, przyprawić i zmiksować na gęstą pastę. Na koniec dodać sok z cytryny i wymieszać.

Pasta do kanapek z soczewicy i orzechów włoskich

Składniki: 1/2 szklanki czerwonej soczewicy, 2-3 łyżki orzechów włoskich, słodka papryka, 2 łyżki soku z cytryny, kurkuma
Soczewicę ugotować, odcedzić. Zmiksować z pozostałymi składnikami. Gdy pasta będzie za gęsta dodać wodę przegotowaną.

Pasta z czerwonej fasoli

Składniki: 4 łyżki suchej fasoli czerwonej, łyżka oleju lnianego, 2 suszone pomidory, oregano, pieprz, sól

Fasolę namoczyć na całą noc, po czym ugotować. Zmiksować blenderem z pozostałymi składnikami.

Pasta z białej fasoli

Składniki: 1 szklanka fasoli białej „jaś”, 3 cebule, jabłko, oliwa z oliwek, majeranek, sól morska, czarnuszka, szczypiorek

Fasolę (moczoną przez całą noc) ugotować i wystudzić. Cebulę obierać, pokroić i zeszklić na oliwie (można podlać wodą). Dodać pokrojone w kostkę jabłko i poddusić. Wystudzić. Zblendować razem z przyprawami. Można dodać jeszcze łyżkę oliwy z oliwek.

Pasta z ciecierzycy i pieczonej papryki zielonej

Składniki: 150-200 g ciecierzycy, 1 duża zielona papryka, garść natki pietruszki, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki wody, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki soku z cytryny, sól, kurkuma

Upieczoną paprykę (temp. 180 stopni, ok. 30 minut) ostudzić. Wszystkie składniki zblendować.

Pasta do kanapek z kurczakiem

pieczone mięso z kurczaka, ząbek czosnku, łyżka jogurtu naturalnego, szczypior

Składniki pokroić, wymieszać z sosem czosnkowym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: