Lody Ekipa – o co tyle szumu?

Lody Ekipa firmy Koral cieszą się taką ogromną popularnością, iż warto się przyjrzeć temu smakołykowi. Dlaczego wszyscy oszaleli na ich punkcie? Cóż jest w nich takiego niezwykłego? Czy mają taki cudowny smak i skład?

Popularność lodów Ekipa

Dzieci oszalały na punkcie lodów Ekipa.  Na czele tej Ekipy stoi Karol „Friz” Wiśniewski –  jeden z najpopularniejszych youtuberów w Polsce. Smakołyk tematem stał się tematem codziennych rozmów, kto nie próbował loda i nie ma zdjęcia na portalu społecznościowym, jest pomijany w towarzystwie. W sieci pojawiają się też oferty sprzedaży papierków po lodach! Nie dziwi mnie to, że dzieci idą za reklamą, za smakiem. Nie rozumiem jednak rodziców, którzy całymi pudłami wynoszą lody Ekipa ze sklepów. Czy dorośli ludzie czytają etykiety? Zdają sobie sprawę z tego, jak dzieci spędzają czas w sieci? Czy wiedzą, kto to jest Friz?

Lody Ekipa – skład

Lody Ekipy występują w dwóch wariantach smakowych – sorbet cytrynowy z polewą o smaku gumy balonowej i sorbet truskawkowy, z polewą balonową ze strzelającym cukrem.

Strzelający cukier! Dla dzieci to atrakcja. A może nie tylko dla dzieci 😉

Skład lodów: 

  • 6,3 g tłuszczy, 
  • 28 g węglowodanów (w tym 27 g to cukry – ponad 5 łyżeczek!!!), 
  • 0,3 białka 
  • 0,01 g soli.

Wartość odżywcza loda to 170 kcal.

Te popularne lody zawierają prawie 30 składników! Duuużo jak na lody sorbetowe.

  • Na pierwszym miejscu mamy wodę, czyli jest jej najwięcej. Potem cukier! Czyli dzieci jedzą zamrożoną wodę z cukrem i dodatkami!!!
  • Mamy też sok cytrynowy z koncentratem (11,6) lub truskawki (13,2%) – coś mało tych owoców jak na sorbet.
  • Polewa: tłuszcz kokosowy, cukier, mleko odtłuszczone i pełne w proszku, emulgator, syrop glukozowy, koncentraty ze słodkiego ziemniaka i z marchwi. Polewa zawiera też laktozę, więc osoby, które jej nie tolerują nie mogą jeść lodów.
  • Cukier strzelając: cukier, syrop glukozowy, laktoza, dwutlenek węgla i skrobia ryżowa.
  • Nie brakuje też  emulgatorów, aromatów, regulatorów kwasowości, barwników, gumy guar
  • Nowością jest mączka chleba świętojańskiego – nie czepiam się 🙂

Skład lodów Ekipa niestety nie zachwyca, jednak cieszą się taką ogromną popularnością. Reklama…

Plusem jest zastosowanie naturalnych barwników i konserwantów.

Opinia dietetyka

Lody Ekipa, mimo iż wypromowane i modne, nie są produktem godnym polecenia. Wiadomo, dzieci muszą wszystkiego spróbować, jednak należy zachować umiar.

Nie dajmy się jednak zwariować. Nie karmcie dzieci codziennie cukrem, bo potem będziecie leczyć skutki nadużywania cukru w diecie. W lodach oprócz cukru jest syrop glukozowy! Otyłość i nadwaga rośnie w zatrważającym tempie.

Zróbmy dzieciom domowe smaczne lody owocowe. Wystarczy tylko zmiksować truskawki czy inne sezonowe owoce z odrobiną wody, wlać do foremki i zamrozić.

Bajer jakim jest strzelający cukier nie powinien wpływać na zakup.

Woda z cukrem i olejem to nie jest dobry deser dla dziecka. I o co tyle szumu?

Oczywiście wszystkiego należy spróbować, skoro wszyscy już mieli. Niech to jednak nie stanie się codziennym rytuałem.

Dokonujmy świadomych wyborów!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ciasto marchewkowe - przepis

14 kwietnia, 2021

%d bloggers like this: