Lody bananowo-ananasowe – przepis

Czas na … lody. Wszyscy je lubimy, zwłaszcza dzieci. Zamiast gotowych lodów ze sklepu przygotuj w domu domowe, naturalne, bez konserwantów desery owocowe.

Dlaczego warto jeść lody?

Po pierwsze dostarczają organizmowi wielu cennych składników odżywczych, m.in. białko, witaminy, minerały i błonnik. Ponadto podane z owocami mogą stanowić posiłek, np. drugie śniadanie czy podwieczorek. Czy można je spożywać na diecie odchudzającej? Oczywiście 🙂 Jedna porcja nikomu nie zaszkodzi, gdyż niskokaloryczne. No i oczywiście poprawiają humor 🙂 Ten zamrożony deser to doskonały pomysł na orzeźwienie w upalny dzień.

Lody bananowo-ananasowe – przepis

ilość porcji-10, jedna porcja – 130kcal,

Składniki:

  • banan,
  • 3 plastry ananasa,
  • jogurt grecki gęsty 330g,
  • 6 łyżek syropu klonowego
  • 100g gorzkiej czekolady
  • owoce: borówki, maliny, banan

Sposób przygotowania:

Zmiksuj banana, ananasa, dodaj jogurt i syrop klonowy. Masę przelej do formy. Wstaw do zamrażarki na 4 godz. Potem deser polej roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą. Ponownie włóż do zamrażarki. Podawaj z ulubionymi owocami lub syropem.

Uwaga! Przed podaniem  (ok. 20 minut) lody trzeba wyjąć, by zmiękły. Ponadto jeśli nie chcecie, żeby deser miał kryształki lodu warto go w podczas zamrażania kilka razy miksować 🙂

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: