Jajka zapiekane w awokado


Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Najlepiej jak przyrządzony jest na ciepło. Doskonałym pomysłem jest jajko zapiekane w awokado z zieloną sałatką.
Przepis:
awokado,   
2 jajka,
plasterek szynki,
szczypiorek,
sól, pieprz,
Awokado umyj, przekrój na pół i wyjmij pestkę. Łyżeczką poszerz otwór po pestce. Awokado skrop sokiem z cytryny i posól. Wbij jajko. Posyp pokrojoną w kostkę szynką lub inną wędliną. Włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz ok. 20 minut. Na koniec posyp szczypiorkiem.
sałatka:
garść rukoli,
1/3 czerwonej papryki,
½ pomidora, ½ cebulki,
2 pomidory suszone,
łyżka pestek dyni,
łyżeczka octu jabłkowego, łyżka oliwy z oliwek, sól, pieprz,
Warzywa umyj, osusz, pokój. Ułóż na półmisku i polej sosem z oliwy i octu jabłkowego i przypraw.
Smacznego 🙂