Ciasto marchewkowe – przepis

Ciasto marchewkowe to smaczny i lekki deser. Marchewka to popularne warzywo, wykorzystywane do różnych potraw, może też być jednym ze składników ciast. Ciasto marchewkowe to idealny dodatek do porannej kawy, jak również podwieczorek czy drugie śniadanie.

Ciasto marchewkowe – przepis

Placek marchewkowy jest szybki i łatwy w wykonaniu. Wystarczy tylko przygotować składniki, odpowiednio wymieszać i upiec. Ciasto marchewkowe smakuje wszytki, zarówno dorosłym jak i dzieciom.

 Składniki:

  • 2 szklanki tartej na drobnych oczkach marchewki
  • 2 szklanki mąki (ja dałam 1 szkl. mąki ryżowej, 1 szkl. pszennej)
  • 1 łyżeczka sody
  • 5 jaj
  • ½ szkl. oleju roślinnego np. kokosowy
  • ½ łyżeczki cynamonu, mielone goździki, kardamon lub gotowa przyprawa do ciasta marchewkowego
  • ¼  szkl. brązowego cukru

Polewa: czekolada 80% kakao, migdały lub inne orzechy

Sposób wykonania:

Jaja ubić z cukrem i sodą. Dodać mąkę, przyprawy, olej, wymieszać. Potem dodać marchewkę. Wszystko wymieszać mikserem. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej tortownicy (u mnie 24 cm) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 1 godzinę (do suchego patyczka).

Czekoladę rozpuścić, polać ciasto. Posypać płatkami lub drobno mielonymi migdałami.

Jeśli ciasto ma być małokaloryczne, można pominąć polewę.

Ciasto marchewkowe to doskonały zamienni słodyczy, smakuje nawet dzieciom. Marchewką jest słodkim warzywem, więc ciasto ma słodki smak.

Spróbuj także batonów marchewkowych.

Czy wiesz, że…

Marchewka  dzięki zawartości b-karotenu, antyoksydantów i witaminy E opóźnia proces starzenia. Prowitamina A i witaminy C poprawiają koloryt skóry, chronią ją przed wysuszeniem, wzmacniają włosy i paznokcie. Marchewka w codziennym menu chroni oczy, reguluje poziom cukru oraz może zapobiec rozwojowi nowotworu!

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: