Ciasteczka amarantusowe – przepis

Pora na kawę czy herbatkę w miłym towarzystwie? No i obowiązkowo na stole musi znaleźć się coś słodkiego? Nie muszą to być słodkie ciastka z posypkami i innymi słodkościami. Upiecz domowe fit ciasteczka amarantusowe i zachwyć gości 🙂

O amarantusie słów kilka…

Amarantus (szarłat) to zboże zawierające komplet aminokwasów egzogennych, jest bezcennym źródłem białka (aż 16% łatwostrawnego, przyswajalnego łatwiej niż białko mleka), zalecane zwłaszcza dla wegan i wegetarian. Najlepiej komponuje się z płatkami owsianymi. Amarantus nie posiada frakcji glutenu, więc może być z powodzeniem spożywany przez osoby na diecie bezglutenowej. Nasiona są wysokokaloryczne za sprawą sporej ilości tłuszczu 😉 Nie bójcie się – to „zdrowe” tłuszcze (nasycone, jedno- i wielonienasycone z przewagą GLA). Ponadto ziarno amarantusa zawiera witaminy: A, E, C, witamin z grupy B i minerały: żelazo, potas, magnez miedź, cynk, krzem. Jest bogatym źródłem wapnia (222 mg w 100 g! ), a 100 g nasion zaspokaja 1/3 naszego dziennego zapotrzebowania na ten składnik mineralny. Amarantus w codziennej diecie pomoże regulować poziom cholesterolu, może zapobiegać rozwojowi miażdżycy i innych chorób serca. Działa przeciwutleniająco, usprawnia pracę układu nerwowego, zapobiega zaćmie, hamuje rozwój wrzodów żołądka oraz wzmacnia odporność. Wspomaganie leczenia stanów zapalnych i alergii! Uwaga! Zalecany jest w diecie odchudzającej, przy kuracji antygrzybicznej wywołaną przez drożdżaki Candida! Warto więc włączyć to zboże do diety 🙂

Przepis na ciasteczka amarantusowe

Składniki:

1 szklanka amarantusa (można zemleć w młynku na mąkę)

½ szklanki sezamu,

4 łyżki mąki owsianej lub ryżowej (wersja bez glutenu),

banan,

1 jajko,

1 łyżka karobu lub kakao,

1 łyżka oleju kokosowego,

½ łyżeczko sody,

1 łyżka ksylitolu lub brązowego cukru

Sposób wykonania:

Do miski wsyp amarantusa, sezam, mąkę, roztrzepane jajko, rozgniecionego widelcem banana, karob, cukier, olej kokosowy. Zagnieć ciasto w misce, żeby wyszła zwarta kula. Odłóż na 30 minut do lodówki przykryte ściereczką. Potem kładź łyżką na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia. Ciastkom nadaj kształt, lekko je przygniatając. Piecz 20 minut w 180 stopniach, potem jeszcze 5 minut w 160 stopniach. Gotowe pyszne ciasteczka amarantusowe 🙂

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: