Carpaccio z buraków i fety

Carpaccio z buraków i fety to dokonała sałatka na imprezę, uroczystość rodziną czy też lunch do pracy. Szybka, smaczna i kolorowa zachwyci niejednego smakosza.

Carpaccio z buraków – burak czerwony to główny składnik sałatki. Warzywo jest doskonałym źródłem wielu witamin, jak również minerałów i innych cennych dla zdrowia składników odżywczych. Razem z rukolą, olejem tłoczonym na zimno i orzechami stanowi doskonały posiłek, który dostarczy energii na dłuższy czas.

Carpaccio z buraków i fety – przepis

Sałatka z buraków to doskonały pomysł na zdrowy posiłek. Przygotowanie carpaccio z buraków i fety jest łatwe i nie wymaga dużo czasu. Sałatka na pewno będzie wszystkim smakować.

Składniki:

  • 100 g rukoli
  • 3 ugotowane buraki (w wodzie lub na parze)
  • pół opakowania sera feta
  • 5 orzechów włoskich

Sos:

  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka oleju z pestek winogrona
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Rukolę umyj i osusz. Ułóż na dużym płaskim talerzu.
  2. Buraki pokrój w cienkie plasterki, po czym połóż na rukoli.
  3. Fetę pokrój w kostkę lub pokrusz  i posyp warzywa.
  4. Orzechy obierz z łupin, posiekaj i posyp nimi carpaccio.
  5. Przygotuj sos: wymieszaj wszystkie składniki.
  6. Polej sałatkę przygotowanym sosem.

Inne propozycje podania sałatki

Buraki do sałatki można upiec w piekarniku, wtedy sałatka będzie miała inny smak. Ser feta można zastąpić serem kozi lub mozarellą, a rukolę szpinakiem czy roszponką. Pomysłów na podanie carpaccio jest wiele. Wystarczy tylko pomyśleć i przyrządzić pyszne danie, które na stałe zagości na sole nie tylko w święta, ale też na co dzień.

Smacznego.

Przepisy na inne inne smaczne i zdrowe sałatki, np. sałatka z indykiem i rukolą, tuńczykiem, jajkami, jak również ala grecka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sałatka a’la grecka

30 stycznia, 2021

%d bloggers like this: