Bez czarny (dziki) – naturalny lek przeciwwirusowy

Bez czarny (dziki) – naturalny lek przeciwwirusowy

15 marca, 2020 1 przez Redakcja

Dziki bez czarny to roślina o właściwościach prozdrowotnych. Syrop czy sok z owoców czarnego bzu to naturalny środek na wspieranie odporności nie tylko u dorosłych, ale też dzieci. Czarny bez znany jest jako jedna z najstarszych roślin leczniczych, warto więc po nią sięgać, zwłaszcza, gdy wokół krążą wirusy.

Dziki bez czarny (Sambucus nigra L.)

Bez czarny należy do rodziny przewiertnicowatych – Caprifoliaceae. Surowcem leczniczym są kwiaty, kora, liście i owoce.

Owoce czarnego bzu (Sambuci fructus) to pestkowce o kulistym kształcie. Rosną na krzewie w postaci baldachogron – kilkadziesiąt sztuk owoców. Na początku owoce są zielone, gdy osiągną pełną dojrzałość (przełom sierpnia i września) – czarne i lśniące. Czarne kuleczki zbieramy we wrześniu i październiku. Owoce bzu czarnego otrzymały status GRAS (Generally recognized as safe for use in foods), czyli są bezpieczne.

Co zawierają owoce czarnego bzu?

Owoce bzu czarnego zawierają:

  • antocyjany,
  • flawonoidy (m.in. rutynę i kwercetynę),
  • olejki eteryczne,
  • garbniki,
  • pektyny,
  • sterole.

Czarne kuleczki są też źródłem:

  • kwasów organicznych,
  • witamin: A, C (nawet nawet 132,1 mg/100 g!), B6,
  • soli mineralnych: glinu, żelaza, potasu, sodu, wapnia.

Syrop i sok z owoców dzikiego bzu na oporność

Badania naukowe wykazały, iż ekstrakt z czarnego bzu wspiera leczenie stanów zapalnych w naszym organizmie, a także pobudza komórki układu odpornościowego. Soki i syropy z czarnego bzu wspierają naszą odporność, ułatwiają więc walkę z przeziębieniem, grypą, czy też innymi infekcjami. Warto dodać, iż preparaty z czarnego bzu można podawać także dzieciom. Sok i syrop z czarnego bzu to doskonały lek przeciwwirusowy. Działa napotnie, pomaga walczyć z infekcjami, ale też i innymi schorzeniami.

Czarny bez na problemy żołądkowe

Preparaty z owoców działają korzystnie w stanach zapalnych żołądka i jelit. Wykazują też działanie moczopędne i przeciwbiegunkowe. Napar z owoców pobudza trawienie, ale należy pamiętać, iż w większych ilościach działa przeczyszczająco. Napary z suszonych owoców przygotowuje się maksymalnie z ilości 10 g dziennie.

Czarny bez – wzmacnia układ krwionośny

Napary korzystnie wpływają na krążenie, obniżają ciśnienie krwi, a także uelastyczniają i uszczelniają naczynia krwionośne. Sok z owoców czarnego bzu wykazuje działanie antymiażdżycowe, gdyż reguluje poziom cholesterolu.

Czarny bez. Ważne!!!

Nie można spożywać owoców na surowo. Zawierają one sambucynę, a szczególnie sambunigrynę – glikozyd cyjanogenny, który jest silnie trującym związkiem. Występuje on we wszystkich częściach rośliny, ale najwięcej go jest w niedojrzałych owocach i świeżych kwiatach. Spożycie surowych owoców może wywołać ostre zatrucie, które go objawami są: osłabienie organizmu, jak również biegunki, wymioty, mdłości i bóle brzucha.

Spożycie kwiatów i owoców bzu czarnego po wcześniejszej obróbce termicznej (gotowanie, suszenie) uznano za bezpieczne.

Czarny bez w kuchni i aptece

Czarny bez znalazł także zastosowanie kulinarne, można z niego sporządzić soki, konfitury, dżemy, powidła, czy też wina. Owoce służą także jako barwnik, np. galaretki, soki.

Sok z owoców czarnego bzu można przyrządzić w domu, ale też kupić w sklepie ze zdrową żywnością lub w aptece.

Źródła:

Liszka K., Najgebauer-Lejko D., Tabaszewska M., (2016). Owoce czarnego bzu (Sambucus nigra L.) – charakterystyka i możliwości wykorzystania w przemyśle spożywczym. Innowacyjne Rozwiązania w Technologii Żywności i Żywieniu Człowieka;

Kołodziej B., Drozdzal K., (2011). Właściwości przeciwutleniające kwiatów i owoców bzu czarnego pozyskiwanego ze stanu naturalnego. Żywność Nauka Technologia Jakość, 18(4);

Justyna Baraniak, Małgorzata Kania, Surowce roślinne i inne wybrane składniki preparatów prozdrowotnych przeznaczone do stosowania u dzieci, Postępy Fitoterapii 1/2014