
Batony marchewkowe to doskonała propozycja a drugie śniadanie czy podwieczorek 🙂 Są zdrowe, pożywne i fit! Doskonale sprawdzą się jako posiłek okołotreningowy. Maja niski indeks glikemiczny! Same plusy:) Spróbujcie 🙂
Owoce i warzywa na pierwszym miejscu 🙂
Jabłka dostarczają niewiele kalorii, a są sycące:) Zawierają pektyny, witaminę C, żelazo, potas, cynk, antyoksydanty, flawanoidy. Dzięki pektynom oczyszczają organizm, regulują pracę jelit, zapobiegają zaparciom, obniżają poziom cholesterolu. Jabłka w codziennej diecie zapobiegają także starzeniu się skóry, anemii i wzmacniają organizm.
Marchewka zaś, dzięki zawartości b-karotenu, antyoksydantów i witaminy E opóźnia proces starzenia. Prowitamina A i witaminy C poprawiają koloryt skóry, chronią ją przed wysuszeniem, wzmacniają włosy i paznokcie.
Ale to nie wszystko… Marchewka w codziennym menu chroni oczy, reguluje poziom cukru oraz może zapobiec…rozwojowi raka!
Przepisy
Składniki:
1 szklanka marchewki, 0,5 szkl. jabłka (starte na tarce u dużych oczkach),
2 jajka, 1 łyżka siemienia lnianego,
2 łyżki płatków migdałowych, 2 łyżki sezamu, 2 łyżki płatków owsianych (mogą być płatki jaglane – wersja bez glutenu), 1 łyżka wiórków kokosowych, 2 łyżki żurawiny suszonej,
2 łyżki masła lub oleju np. kokosowego
Sposób przygotowania:
Jaja roztrzep, dodaj startą marchewkę i jabłko, wymieszaj. Dodaj pozostałe składniki i na koniec roztopione masło lub olej, dokładnie wymieszaj, odstaw na ok. 30 minut. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż masę marchewkową, ugnieć. Piecz ok. 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni. Po ostudzeniu pokrój w kostkę lub prostokąty, czyli na batony. Wyśmienicie smakują z jogurtem naturalnym.
Marchewkowe paluszki z serkiem naturalnym lub jogurtem
Inna propozycja drugiego śniadania czy podwieczorku z marchewką w roli głównej 🙂
2 marchewki pokrojone w słupki, jogurt lub serek
Proste i szybkie? 🙂