Świąteczne pierniczki – przepis

Świąteczne pierniczki – przepis

15 grudnia, 2019 0 przez Redakcja

Święta coraz bliżej, czas upiec pachnące pierniczki. Ciastka te uwielbiają jeść, ale też i piec nasze pociechy. Pozwólmy im zaangażować się w przygotowania świąteczne. Wałkowanie ciasta, wykrawanie ciastek, potem ich lukrowanie sprawi im wiele radości.

Pierniczki – przepis

Składniki:

1 szklanka naturalnego miodu (możesz kupić tu), 50 g masła, ok. 400 g mąki, 2 jajka, 2 łyżeczki przyprawy do pierników, 1 łyżeczka sody,

Dekorowanie: lukier, gorzka czekolada, i inne ulubione dekoracje

Wykonanie:

Miód i masło podgrzać w garnku. Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić dołek i wlać ostudzony miód z masłem. Wymieszać drewnianą łyżką. Dodać sodę, przyprawę do pierników, jajka i zagnieść ciasto. Zostawić, żeby „odpoczęło”. Potem wałkować cienkie placki, wykroić foremkami, piec ok. 10 minut w 160 stopniach w piekarniku z termoobiegiem. Po wystudzeniu dekorować i włożyć do pojemnika, żeby zmiękły.

Jeśli chcemy piernikowe serduszka ze śliwką, wystarczy nałożyć na ciasto śliwkę, przyłożyć drugim ciasto i skleić. Potem piec w piekarniku ok. 12 minut.

Pierniczki gotowe 🙂

Pachnące pierniki można też powiesić na choince jako ozdoby. Więcej na ten temat przeczytasz tu