O mnie

Zdrowy styl życia stał się moją pasją, co z kolei skłoniło mnie do zdobycia wiedzy z zakresu zdrowego odżywiania, zdobyłam więc dyplom dietetyka. Ponadto cały czas biorę udział w różnych szkoleniach dotyczących żywienia.

Powrót do natury…

Od zawsze interesowały mnie naturalne metody leczenia. Jak to twierdził Hipokrates: “Dobrze jest, jeśli pokarm jest lekarstwem, a lekarstwo pokarmem”. Zaczęłam więc dużo czytać na temat żywności jej wpływu na organizm człowieka. Spożywanie określonych produktów może pomoc ustrzec się przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi, co potwierdzają badania naukowe. Zaczęłam pisać artykuły o właściwościach prozdrowotnych roślin: warzyw, owoców, ziół, chwastów i ich wykorzystaniu w medycynie, kosmetyce i kuchni. Swoje teksty zawsze wzbogacam przepisami własnymi, gdyż bardzo lubię eksperymentować w kuchni.

Zawód …dietetyk

Dieta i dietetyk wszystkim kojarzy się tylko z odchudzaniem. Czy słusznie? Dietetyk pomaga osobom cierpiącym na różne choroby czy schorzenia, ale też zdrowym, którzy chcą zdrowo się odżywiać. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę z tego, że niewłaściwa dieta, stres, używki czy brak aktywności fizycznej mają ogromny wpływ na nasze zdrowie. Uświadamiamy to sobie dopiero wówczas, gdy choroba „dopadnie” nas lub naszych bliskich. Można jednak niekiedy temu zapobiec. Eksperci twierdzą, że zdrowia dieta i regularna aktywność fizyczna mogą się przyczynić do zmniejszenia o połowę liczby zachorowań na nowotwory złośliwe oraz cukrzycę, miażdżycę i otyłość. Dlatego też uważam, iż lepiej zapobiegać niż leczyć. Postanowiłam, że spróbuję pomóc ludziom w zmianie ich złych nawyków żywieniowych, po to, by cieszyli się zdrowiem i dobrym samopoczuciem.

Pacjenta Hashimoto

W grudniu 2017 roku poszłam na standardowe badania krwi, w tym badania hormonalne. Okazało się, że mam podwyższone TSH. Endokrynolog stwierdził niedoczynność tarczycy i zlecił dodatkowe badania. Kolejne wyniki, UGG i niestety… Hashimoto. Lekarz przepisał leki hormonalne… Od tego czasu staram się uporać z objawami tej choroby, głównie za pomocą odpowiedniej diety.

Stawiam na edukację żywieniową

Wiedza na temat zdrowego odżywiania powinna być rozpowszechniana już wśród małych dzieci. Rodzice powinni dawać swoim pociechom dobry przykład, gdyż ja mówi przysłowie „Czym skorupka za młodu nasiąknie…”. kupując produkty powinno się czytać etykiety, gdyż większość żywności jest naszpikowana chemikaliami konserwantami, emulgatorami, barwnikami, słodzikami, itd. Nie zawsze produkt reklamowany jest najlepszy. Pragnę Wam uświadomić, że odpowiednie odżywianie zaowocuje wzmocnieniem odporności organizmu.