Papryka faszerowana soczewicą i kaszą jaglaną

Papryka faszerowana soczewicą i kaszą jaglaną

Sierpień 12, 2019 0 przez Agnieszka Bożek

 Papryka faszerowana kaszą i warzywami to smaczny i zdrowy posiłek. Z powodzeniem można ją spożyć na kolację, ale też i lekki obiad. Danie dostarczy wielu cennych składników odżywczych.

Papryka faszerowana soczewicą i kaszą jaglaną – przepis

ok. 430 kcal, B: 17g, T:14g, błonnik:16g

Składniki:

  • 5 pieczarek
  • 3 łyżki kaszy jaglanej
  • 3 łyżki soczewicy czerwonej lub zielonej
  • cebula
  • natka pietruszki
  • łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego
  • ziele angielskie, liść laurowy, bazylia, kurkuma
  • mozzarella 20g

Sposób wykonania

  1. 1. Na patelni podsmaż na oleju cebulę z pieczarkami, potem dodaj obranego ze skórki pomidora, podduś.
  2. 2. Dodaj ugotowaną soczewicę i kasze jaglaną
  3. 3. Dopraw do smaku
  4. 4. Napełnij paprykę farszem i zapiecz w piekarniku (w naczyniu żaroodpornym), w temperaturze 180 stopni przez około 10 -15 minut. Pod koniec dodaj ser i zapiecz.

Smacznego 🙂