Pasztet z cukinii i kaszy jaglanej

Pasztet z cukinii i kaszy jaglanej

Sierpień 4, 2019 0 przez Agnieszka Bożek

Dzisiaj podaję Wam przepis na mój ulubiony pasztet z cukinii i kaszy jaglanej. Jest to lekkie, a zarazem sycące danie. Ja uwielbiam go jeść z pomidorkami koktajlowymi 🙂 To doskonały pomysł na lunch, ale też smaczną kolację.

Pasztet z cukinii i kaszy jaglanej

Składniki:

3 szklanki młodej cukinii starej na tarce o grubych oczkach (razem ze skórką, sok odcisnąć!)
1 cebula pokrojona w kostkę

2 łyżki masła klarowanego/oleju kokosowego
1 szklanka kaszy jaglanej
½ łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki przyprawy curry
4 jajka (można zastąpić 4 łyżkami mielonego siemienia lnianego rozrobionego w niewielkiej ilości ciepłej wody)

200 g pieczarek
duży pęczek natki pietruszki
sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

  • Piekarnik nagrzej do 180-200C.
  • Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
  • Cebulę i pieczarki podduś na maśle (oleju).
  • Dodaj przyprawy.
  • Kaszę jaglaną wypłucz w zimnej wodzie,potem przelej wrzątkiem. Potem ugotuj i wystudź.
  • W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
  • Masę przełóż do foremki.
  • Piecz w nagrzanym piekarniku przez ok. 1 godzinę.

Smacznego 🙂