Placuszki jaglane ze śliwkową nutellą

Placuszki jaglane ze śliwkową nutellą

Lipiec 15, 2019 0 przez Agnieszka Bożek

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, należy więc zadbać by był wartościowy odżywczo. Placuszki jaglane (jaglano-ryżowe) to doskonały pomysł na posiłek dla całej rodziny. Wiadomo przecież, że dzieci uwielbiają różne racuszki, placuszki itp. więc na pewno im posmakuje nasze danie.

Zastąpienie mąki pszennej jaglaną i ryżową sprawi, iż będą one zdrowszą wersją tradycyjnych potraw. Jest to również danie bezglutenowe.

PLACUSZKI JAGLANE ZE ŚLIWKOWĄ NUTELLĄ

borówki amerykańskie – garść

jajko,

śliwki – 6 sztuk

kakao – 1 łyżka

olej kokosowy (stały) – 10 g (0.5 łyżki)

mąka jaglana – 4 x łyżki

mąka ryżowa – 2 łyżki

mleko kokosowe bez cukru (0.5 szklanki) lub kefir (180g)

miód – 1 łyżka

migdały w płatkach – 1 łyżka

1. Zmiksuj mąkę, jajko, kefir w blenderze.

2. Usmaż placuszki na oleju kokosowym.

3. Zmiksuj śliwki z miodem i kakao (można poddusić śliwki z goździkami i kakao)

4. Usmażone placuszki polej sosem śliwkowym.

5. Posyp migdałami i borówkami.

Placuszki jaglane to pyszne danie 🙂