Szarlotka – ciasto z jabłkami i cynamonem

Szarlotka – ciasto z jabłkami i cynamonem

Ciasto idealne na jesienne popołudnie? Szarlotka. Szybka i smaczna. Któż nie skusi się na kawałek tak pysznego, pachnącego cynamonem ciasta.

 

Na co dzień nie piekę ciast, ale czasami skuszę się na coś „słodkiego”. Lepiej zjeść kawałek szarlotki niż jakiś słodkiego batonika 🙂 Szarlotka to moje ulubione ciasto 🙂

Przepis na szarlotkę

Składniki:

  • 3 szklanki mąki (np. pszennej, owsianej, orkiszowej)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250g masła
  • 1 łyżka brązowego cukru lub ksylitolu
  • 1-2 jajka
  • 2,5 kg jabłek
  • 3 łyżki cukru trzcinowego,
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka płatków migdałów

Sposób wykonania:

  • W misce wymieszaj mąkę, proszek, cukier i jajko. Dodaj chłodzone posiekane na kawałki masło. Zagnieć ciasto. Podziel je na dwie porcje, zawiń w folię i włóż do zamrażarki. Gdy ciasto dobrze się schłodzi, zetrzyj jedną porcję (większą) na tarce o dużych oczkach na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Ciasto wyrównaj i zapiecz w temp. 200C przez ok. 10 minut.
  •  Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Wrzucić do garnka, dodaj cukier i jabłka podsmaż (na dno garnka można wlać odrobinę wody). Na koniec dodaj cynamon i migdały. Wymieszaj.
  • Na podpieczony wcześniej spód wyłóż ostudzone jabłka. Na wierzch zetrzyj drugą część schłodzonego ciasta, wyrównaj.
  • Piekarnik rozgrzej do 180- 190 st. C (grzałka góra- dół) i piec szarlotkę przez ok. 40 minut.
  • Ostudzone ciasto pokrój i podaj np. z gałką domowych lodów.

Smacznego!

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: