Chłodnik z ogórkiem i jakiem

Chłodnik z ogórkiem i jakiem

Upał, żar leje się z nieba. Nie masz pomysłu co przygotować na obiad… Może chłodnik?

Chłodnik to zupa podawana na zimno. Największą popularnością cieszy się latem, zwłaszcza gdy dokuczają nam upały. Nie mamy wtedy ochoty na jedzenie, a taka lekka zupka ochłodzi i doda energii! Na dodatek przygotowanie potrawy nie wymaga wiele czasu, ani też specjalnych umiejętności kulinarnych.

Chłodnik – dlaczego warto go spożywać?

Przygotowana z warzyw potrawa to źródło witamin i minerałów i błonnika. Na dodatek na bazie napoju fermentowanego, np. kefiru dodatkowo wzbogaca zupę w białko i żywe kultury bakterii! Po co nam te bakterie? Otóż tworzą one specjalną mikroflorę jelit, usprawniają one trawienie i ułatwiają przyswajanie cennych składników odżywczych. Zmniejszają stany zapalne, wspierają odporność. Warto więc sięgać po napoje fermentowane, nie tylko latem 🙂

Chłodnik – przepis

Składniki

  • 1 ogórek
  • 300 ml kefiru,
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 1-2 jajka

Przygotowanie

  1. Warzywa dokładnie umyj. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w ósemki.
  2. Ogórka obierz ze skórki, pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce.
  3. Dodaj schłodzony kefir i jogurt, posiekany koperek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  4. Podaj schłodzony z jajkiem. Można też dodać inne warzywa, np. rzodkiewkę.

Smacznego 🙂



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: