Placuszki z cukinii – pomysł na lekki obiad

Placuszki z cukinii – pomysł na lekki obiad

Sezon na warzywa i owoce w pełni, korzystajmy więc  z tych zdrowych darów natury. Pomysł na lekki obiad – placuszki z cukinii z sosem czosnkowym!

Cukinia, kabaczki, patisony…

Cukinia, kabaczki i patisony znalazły szerokie zastosowanie kulinarne. Spożywa się je na surowo jako dodatek do sałatek, ale można też smażyć, piec czy grillować. Smaczne są również marynowane. Cukinia stosowana jest także jako zagęszczacz do potraw typu strogonow leczo czy ratatouille. Kwiaty cukinii można smażyć w cieście lub zapiekać nadziewane. Cukinię można zerwać, gdy osiągnie długość 10- 20 cm.

Placuszki z cukinii czy kabaczka to idealny lekkostrawny obiad.

Dlaczego warto jeść warzywa dyniowate?

Warzywa dyniowate zawierają witaminy: A, C, K, PP, witaminy z grupy B oraz minerały, m.in. fosfor, wapń, żelazo, sód, potas i jod, błonnik.niskokaloryczne (100 g surowej cukinii to 15 kcal, zaś smażonej to ponad 40 kcal), lekkostrawne (90% z wody) i mają niski indeks glikemiczny. Zapobiegają zatrzymywaniu się wody w organizmie, zakwaszeniu organizmu, wspomagają trawienie. W cukinii, kabaczku i patisonie nie odkładają się metale ciężkie! Cukinia powinna się znaleźć w menu osób zmagających się ze zgagą, nadkwaśnością, wrzodami żołądka i dwunastnicy oraz chorobami wątroby. Wspomagają układ nerwowy, łagodzą objawy stresu, poprawiają pamięć i koncentrację. Cukinia i inne dyniowate zalecane są w diecie przeciwnowotworowej.

Placuszki z cukinii lub kabaczka – przepis

2 nieduże młode cukinie,

1 mała cebula,

2 jajka,

1 łyżka jogurtu naturalnego,

ok. 6 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej (lub innej),

posiekany świeży koperek, sól, pieprz:

Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posól i odczekaj ok. 20 minut, żeby puściła sok. Warzywo lekko odciśnij i przełóż do miski. Dodaj pokrojoną drobno cebulę, jajka, mąkę, jogurt, koper i dokładnie wymieszaj. Gdy ciasto będzie rzadkie dosyp mąki. Smaż na oleju kokosowym na złoty kolor. Usmażone wyjmuj na talerz pokryty ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj z sosem czosnkowym.

Składniki na sos czosnkowy:

2 łyżki jogurtu naturalnego

2 ząbki czosnku

sól

W miseczce wymieszaj jogurt z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Posól do smaku.

Smacznego 🙂



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: