Ostropest plamisty nasiona (Elfrodo)

Ostropest plamisty nasiona (Elfrodo)

Ostropest plamisty to naturalny lek nie tylko na wątrobę… Te cudowne ziarenka warto mieć w swojej domowej roślinnej apteczce. Jakie wybrać?

O ostropeście…

Ostropest plamisty (Silybum marianum (L.) Gaertner) to jednoroczna roślina z rodziny astrowatych (Asteraceae), budową morfologiczną zbliżona do ostu. Pochodzi z obszaru śródziemnomorskiego, Afryki Północnej i Azji Zachodniej, a rozprzestrzenił się w wielu krajach, również w Polsce. Owoc stanowi niewielka, szarobrązowa niełupka. Najważniejszym składnikiem ostropestu jest sylimaryna. Zawiera też taksyfolinę, kwercetynę, dihydrokamferol, apigeninę, aminy biogenne (histaminę, tyraminę), flawonolignany fitosterole, garbniki, białka, cukry, kwasy organiczne oraz witaminę C, E i K, sole mineralne i ok. 20% oleju z dużą ilością kwasu linolowego. Ostropest plamisty (całe i zmielone nasiona) wykazują działanie odtruwające, przeciwzapalne, regenerujące, lekko moczopędne, regulujące na układ pokarmowy, przeciwkrwotoczne, przeciwzakrzepowe. Więcej o właściwościach ostropestu przeczytasz tutaj

Ostropest plamisty – nasiona mielone Elfrodo

Szukasz nasion ostropestu. Sięgnij po nasiona ostropestu firmy Elfrodo. Skład: 100% ostropestu plamistego. Kraj pochodzenia: Polska

Stosowanie:

2-3 łyżeczki dziennie jako dodatek zarówno do słonych, jak i słodkich potraw, jogurtów, deserów czy sałatek. Nie zaleca się stosowania podczas ciąży i karmienia piersią.

Przybliżona wartość w 100 g 

Wartość energetyczna (kcal) 402
Tłuszcze (g) 34
w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g) 4,8
Węglowodany (g) 1,5
w tym cukry (g) 1,1
Białko (g) 20
Sól (g) 0,02

Ostropest plamisty – mój sposób podania

Jogurt z owocami i ostropestem

jogurt naturalny
łyżeczka mielonych nasion ostropestu
garść malin

Jogurt wyłożyć do miseczki, dodać ostropest i wymieszać. Na koniec ułożyć maliny lub inne owoce.

 

 

Sałatka a’la grecka z ostropestem

sałata lodowa, roszponka lub mix sałat
2 łyżki oliwek zielonych,
pomidor,
feta,
cebula, rzodkiewka

sos: 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka wody, 1 łyżka octu winnego, 2 łyżeczki mielonych nasion ostropestu (Elfrodo), 1 łyżeczka bazylii, sól, pieprz

Sałatę umyć i osuszyć, Warzywa umyć i pokroić. Na półmisku wyłożyć sałatę, potem pokrojone warzywa i ser. Całość polać sosem ziołowym.

Nasiona kupisz w sklepie Veg Eco

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: