Grillowanie – bezpiecznie, zdrowo i smaczne

Grillowanie – bezpiecznie, zdrowo i smaczne

Sezon na grillowanie w pełni. W powietrzu czuć zapach kiełbas, karkówki, kaszanki, itp. Jak grillować zdrowo i bezpiecznie? Jakie potrawy warto przygotować? Przeczytaj!

Grillowanie to nic innego jak obróbka termiczna stosowaną od najdawniejszych czasów. Współczesny grill wygląda inaczej niż dawniej, jednak sposób obróbki żywności jest ten sam. Żeby grillowane potrawy były bezpieczne dla zdrowia należy przestrzegać pewnych zasad.

Higiena to podstawa!

Podczas grillowania z rodziną czy przyjaciółmi pamiętaj o higienie. Grill przed użyciem powinien być dokładnie wyczyszczony! Dlaczego? Zawiera on rakotwórcze związki z wcześniejszego grillowania. Według wyników badań przeprowadzonych przez Brytyjczyków na grillach większości Anglików było tyle bakterii, ile na sedesie w toalecie publicznej! Grill należy też wcześniej rozgrzać, by usunąć bakterie. Jaki grill jest najlepszy? Elektryczny i gazowy, które posiadają pojemniki na ociekający tłuszcz. Jeśli zaś decydujesz się na tradycyjny, pamiętaj nie używać sztucznych podpałek, benzyny czy drzew iglastych.

Postaw na warzywa!

Warzywa powinny gościć w naszym codziennym jadłospisie. Dlaczego? Są niskokaloryczne, bogate w witaminy, minerały, błonnik i antyoksydanty! Spożywa się je na surowo, gotowane, pieczone, ale też grillowane. Jakie warzywa się nadają na ruszt? Pieczarki (np. farsz z fety i szczypiorku), cukinia, bakłażan, szparagi, papryka, bakłażan, cukinia, kukurydza … Przyrządź z nich szaszłyki lub grilluj faszerowane. Z surowych warzyw zrób sałatki, które będą doskonałym dodatkiem do mięs czy innych potraw.

Mięso… ale jakie?

Mięsa, kiełbasy czy warzywa należy umieścić nad żarem, a nie nad ogniem. Niestety często popełnianym błędem jest opiekanie w płomieniach, czasami za długo, aż dojdzie zwęglenia – a takich potraw nie należy jeść! Skapujący do ognia tłuszcz powoduje osadzanie się szkodliwych rakotwórczych związków na przygotowywanej żywności. Jakie mięso wybrać? Wszyscy pewnie uwielbiają grillowaną karkówkę, jednak lepiej wybierać chudsze mięsa, np. kurczaka czy indyka. Aczkolwiek mała porcja karkówki nie zaszkodzi, byle nie było to codzienne danie. Kupując kiełbasy wybieraj najlepiej te z szynki i dokładnie czytaj etykiety. Im mniejsza lista składników, tym lepsza jakość produktu. Mięso musi być zawsze dopieczone. Wegetarianie mogą przygotować smaczne posiłki z dodatkiem tofu. Można także grillować ryby.

Przygotuj naturalne marynaty

Gotowe mieszanki przypraw zawierają dużo soli, konserwantów i innych polepszaczy smaku. Lepiej samodzielnie skomponować marynatę z ziół, przypraw i oliwy. Doskonale sprawdzą się tu zioła prowansalskie, mielona papryka, pieprz, kurkuma, curry, szałwia, rozmaryn, oregano czy czosnek. Jak wiadomo zioła mają korzystny wpływ na nasze zdrowie, mogą także obniżyć ilość szkodliwych substancji wytwarzanych podczas grillowania, warto je więc włączyć do codziennego menu. Ponadto wpierają one metabolizm, mogą więc zapobiec m.in. niestrawność czy wzdęciom. Wyniki badań opublikowane w „Journal of Agricultural Chemistry and Food Economy” potwierdzają, że marynowanie mięsa czerwonego (dwie godziny przed pieczeniem czy grillowaniem) znacznie ogranicza powstanie szkodliwych substancji, gdyż przeciwutleniacze z marynat tworzą warstwę ochronną na produkcie. Co powinna więc zawierać dobra marynata? Przede wszystkim coś kwaśnego np. ocet winny albo kefir, jogurt naturalny czy sos sojowy. Do tego olej np. z pestek winogron czy oliwa z oliwek, no i oczywiście przyprawy i zioła. Nie przesadzaj też z solą! Na bazie ziół i jogurtu naturalnego przygotuj aromatyczne sosy.

Menu na grill – przepisy na dania

Szaszłyki

Składniki:

czerwona i żółta papryka
cukinia
cebula
10 średnich pieczarek
przyprawy ziołowe i pieprz
3 łyżki oliwy z oliwek

pierś kurczaka lub indyka

Przygotowanie:

Umyte warzywa pokrój na cząstki, mięso na małe kawałki. Nabijaj warzywa i mięso na patyczki do szaszłyków, skrop je olejem i posyp przyprawami i ziołami. Grilluj, przekręcając, aż będą gotowe.

Sałatka z pomidorkami koktajlowymi

Składniki:

3 garście rukoli
2 garści szpinaku
1 garść roszponki
20 pomidorków koktajlowych
awokado
3 łyżki komosy ryżowej (qinocha)
2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju z pestek dyni
zioła prowansalskie, sól morska, pieprz,

Przygotowanie:

Warzywa umyj i osusz. Na półmisku ułóż salaty, dodaj pomidorki koktajlowe, pokrojone awokado i ugotowaną komosą ryżową. Z oliwy i ziół przygotuj dressing. Polej sałatkę.

Sos do potraw mięsnych

400g jogurtu greckiego,
4 ząbki czosnku
3 ogórki,
pieprz, sól,

Przygotowanie:

Do jogurtu dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, starte na tarce o grubych oczkach ogórki. Dopraw solą i pieprzem, po czym dokładnie wymieszaj.

Faszerowane bakłażany

1 – 2 bakłażany
½ opakowania fety
3 łyżki jogurtu greckiego
3 ząbki czosnku
sól, pieprz

Przygotowanie:

Pokrój bakłażany na duże plastry, posyp solą i odstaw na 30 minut. Przygotuj farsz: fetę, jogurt, sól, pieprz, czosnek wymieszaj na gładką masę. Bakłażana połóż na grill, gdy będzie gotowy posmaruj farszem i zjedz.

Marynaty do mięs

Mięso marynujemy od 10 minut do kilkunastu godzin, trzymając je w lodówce w marynacie.

Marynata klasyczna

100ml oliwy z oliwek
5 ząbków czosnku
łyżeczka papryki słodkiej
½ łyżeczki papryki ostrej
łyżeczka majeranku
½ łyżeczki rozmarynu
½ łyżeczki soli morskiej

Marynata ziołowa

100ml oliwy z oliwek,
6 ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę,
łyżeczka tymianku
łyżeczka rozmarynu
łyżeczka majeranku
łyżeczka mielonego ostropestu plamistego (Elfrodo)
½ łyżeczki pieprzu ziołowego

Menu na grilla – przepisy na napoje

Grillowaniu zazwyczaj wiąże się z piciem słodzonych napojów gazowanych (np. coca-cola) oraz napojów alkoholowych. Nie jest to dobry pomysł. Napoje te zawierają mnóstwo cukru, a alkohol spożywany w nadmiarze może doprowadzić do niestrawności, wzdęć, o kacu nie wspomnę! Jeśli więc pijesz alkohol rozcieńczaj go z wodą, nie z napojami gazowanymi. Najlepiej jest wypić lampkę czerwonego wina, która korzystniej wpłynie na przemianę materii niż gazowany kolorowy drink. Warto więc na taką imprezę przygotować naturalne lemoniady, np. woda mineralna z cytrusami, lodem i miętą czy koktajle owocowe. Możemy także zaparzyć herbatki ziołowe, np. czystek. Przed imprezą warto wypić wodę z saszetką witaminy C lewoskrętnej (Elfrodo), by wzmocnić swój organizm.

Lemoniada limonkowa

1 litr wody niegazowanej,
cytryna, limonka,
listki mięty, kostki lodu

Do dzbanka wlej wodę, dodaj pokrojone w plastry owoce, listki mięty i kostki lodu

Woda owocowa

1 litr wody niegazowanej, mrożone owoce, np. maliny, truskawki, limonka, listki mięty

Do dzbanka wlej wodę, dodaj mrożone owoce, pokrojoną w plastry cytrynę, listki mięty i kostki lodu. Napój możesz posłodzić ksylitolem lub miodem.

Miętowa herbatka

Kilkanaście listków mięty zalej 1 l wrzątku. Zaparzaj pod przykryciem ok. 7 minut. Do gotowej, ostudzonej herbatki dodaj plasterek cytryny.

Grillowanie – zdrowe czy nie? Powiem krótko – wszystko jest dla ludzi. Należy jednak przestrzegać zasad i nie serwować potraw grillowanych codziennie.

Smacznego!

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: