Ksylitol (Elfrodo) – oryginalny fiński słodzik

Ksylitol (Elfrodo) – oryginalny fiński słodzik

Szukasz zdrowego zamiennika białego cukru? Zastanawiasz się, jaki słodzik wybrać? Sięgnij po ksylitol, czyli cukier brzozowy.

Ksylitol…dla zdrowia

Ksylitol to słodka substancja, porównywalna z cukrem białego, jednak o dużo niższej (ok. 40 %) kaloryczności (dostarcza średnio 2,4 kcal/g, w porównaniu do zwykłego cukru, który dostarcza 4 kcal/g. Ponadto ma on niski indeks glikemiczny i jest odporny na działanie wysokiej temperatury. Liczne badania potwierdziły, iż słodzik ten ma właściwości prozdrowotne. Jakie? Otóż ksylitol korzystnie wpływa na jamę ustną, zapobiegając m.in. próchnicy. Ponadto ma nieznaczny wpływ na poziom cukru i insuliny w krwi. Wykazuje działanie przeciwzapalnie, zapobiega m.in. stanom zapalnym ucha środkowego, zatok, alergiom, a także astmie. Działa też przeciwgrzybicznie i przeciwdrożdżycowo. Korzystnie wpływa także florę bakteryjną jelit, gdyż jest prebiotykiem. Stymuluje też wchłanianie wapnia w jelitach, zwiększa mineralizację kości. Polecany jest więc u osób z osteoporozą. Ksylitol możemy go znaleźć w produktach spożywczych (np. gumach, słodyczach) pod symbolem E967. Występuje także w czystej formie jako słodzik, np. Ksylitol (Elfrodo)

Ksylitol firmy Elfrodo – produkt wart polecenia!

Wybierając ksylitol należy dokładnie czytać etykiety, gdyż możemy kupić ksylitol z … kukurydzy! Oryginalny cukier brzozowy pochodzi z Finlandii. Warty polecenia jest cukier brzozowy Ksylitol firmy Elfrodo. Składniki to 100% ksylitol. Bez GMO, bez glutenu. Odpowiedni dla wegan, wegetarian, diabetyków i osób na diecie odchudzającej 🙂

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna 1000kj/240kcal
Tłuszcze

w tym kwasy tłuszczowe nasycone

0g

0g

Węglowodany

w tym cukry

– w tym alkohole wielowodorotlenowe

99,8g

0,2g

98,5

Białko 0g
Sól * 0,01g

* zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu

Zastosowanie

Cukier brzozowy idealnie nadaje się do wszelkiego rodzaju wypieków, przetworów owocowych (konfitur, galaretek, dżemów), deserów mlecznych, jogurtów, kefirów, kremów, słodkich sosów. Można go użyć do słodzenia kawy, herbaty czy innych napojów.

Uwaga!

Słodzik należy wprowadzać do diety stopniowo. Nie należy też go nadużywać, gdyż spożywany w nadmiarze może mieć efekt przeczyszczający. Produktu nie powinno się podawać dzieciom do trzeciego roku życia.

Sposób zastosowania

Muffinki ricottą i ksylitolem – przepis

Pyszne babeczki lubią nie tylko dzieci. Upiecz więc je w wersji odpowiedniej dla wszystkich domowników, dzieci i dorosłych. Zamiast cukru użyj naturalnego słodzika (np. Ksylitol Elfrodo) i podaj je do kawy czy na drugie śniadanie dla maluchów. Jeśli chcesz, żeby muffinki były bez nabiału, zamiast ricotty dodaj mleko roślinne. Jeśli chcesz babeczki bez jajek – dodaj zamiast nich banana. Jeden przepis – mnóstwo pomysłów na modyfikację :)Babeczki mogą być wege, bez glutenu czy bez nabiału.

Składniki:

1 jajko,

250 g sera ricotty,

0,5 szkl. wody lub mleka (roślinne)

50 g masła,

3 łyżeczki ksylitolu

2 łyżeczki proszku do pieczenia,

2 łyżki kakao,

250g mąki (np. pszenna, owsiana, migdałowa, kokosowa)

Sposób przygotowania

  • Jaja zmiksuj z serem ricotta, dodaj stopione masło i wodę i wymieszaj.
  • W oddzielnym naczyniu połącz ze sobą produkty “suche” i wymieszaj.
  • Potem połącz produkt „mokre” z „suczymi” i zmiksuj.
  • Nałóż ciasto do papilotek do 3/4 wysokości.
  • Piecz ok. 25 min. w nagrzanym do 175 stopni piekarniku. 
  • Polej polewą i udekoruj (opcjonalnie).

Smacznego 🙂



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: