Pasztet z kaszy jaglanej i soczewicy

Pasztet z kaszy jaglanej i soczewicy

Pasztet z kaszy jaglanej i soczewicy to danie bez jajek, bez glutenu, bez nabiału. Idealny pomysł na śniadanie dla osób na diecie odchudzającej, ale też wegetariańskiej, wegańskiej i bezglutenowej. Smaczny i zdrowy zachwyci niejednego smakosza.

Kasza jaglana i soczewica to doskonałe połączenie. Pasztet z kaszy jaglanej i soczewicy bogaty jest w białko, błonnik, minerały i witaminy, które są niezbędne w diecie każdego człowieka.

 

Pasztet z kaszy jaglanej i soczewicy – przepis

Składniki:

250g kaszy jaglanej, 

250g soczewicy czerwonej,

cebula,

200 g pieczarek,

1 łyżka oleju kokosowego,

sól, pieprz, kurkuma,

Opcjonalnie można dodać oliwki lub pomidory suszone

Sposób wykonania:

  • Kaszę i soczewicę ugotuj (oddzielnie).
  • Pokrojoną w drobną kostkę cebulę, pieczarki w plasterki podduś na oleju kokosowym.
  • Gdy warzywa będą miękkie dodaj ugotowana kaszę i soczewicę.
  • Wymieszaj. Podduś. Przełóż do foremki.
  • Piecz 180 stopniach ok. 30 minut.

Pasztet ten idealnie nadaje się do kanapek, ale też do obiadu – pokrojony w grubsze plastry i polany sosem pieczarkowym z curry to doskonały pomysł na bezmięsny, bezglutenowy obiad. Można go także pokroić w kostkę i dodać do sałatki.

Smacznego 🙂

Kaszę jaglaną i soczewicę kupisz:

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: