Curry z topinamburem – przepis na bezmięsny obiad

Curry z topinamburem – przepis na bezmięsny obiad

Obiad bez mięsa? Czemu nie! Spróbuj curry z topinamburem 🙂

Curry z topinamburem… Nie jestem wegetarianką, aczkolwiek za mięsem nie przepadam. Próbuję zastąpić go warzywami strączkowymi, które jak wiadomo mają dużo białka. Wiem, że nie jest się łatwo do nich przekonać, ale może warto spróbować? 🙂

Curry z topinamburem

Przepis na curry z topinamburem to mój pomysł, a raczej sprzątanie lodówki i spiżarki 🙂 Sama nie wiedziałam, jaki smak będzie miał mój obiad, ale udało się 🙂 Nikt nie narzekał. Czasami warto poeksperymentować w kuchni, by spróbować czegoś innego.

 Przepis

Danie łatwe, szybkie i fit!

Porcja: 500kcal, Tłuszcz: 18g, Białko: 16g, Węglowodany 65g, błonnik 9g

Składniki:

100-150 g topinambura (słonecznika bulwiastego),

cebula, 1 ząbek czosnku,

5 łyżek mleczka kokosowego,

2 łyżki soczewicy czerwonej,

4 łyżki kaszy jaglanej,

łyżeczka curry, sól,

łyżeczka oleju kokosowego,

Sposób wykonania:

Do potrawy użyj mleczka kokosowego w puszce. Topinambury obierz i pokrój w kostkę. Pokrój drobno cebulkę, przeciśnij czosnek przez praskę. Podsmaż na oleju. Dadaj 100 ml wody i mleczko kokosowe. Dopraw potrawę. Duś aż topinambury będą miękkie ok. 20 minut. Wymieszaj z ugotowaną kaszą jaglaną i soczewicą.

Smacznego 🙂

Produkty kupisz tutaj 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: