Mniszek lekarski – czas na syrop i sałatki

Mniszek lekarski – czas na syrop i sałatki

Rosnący zazwyczaj w trawie, uznawany za chwast mniszek lekarski to cenna roślina lecznicza. Wzmacnia wątrobę, nerki, ale to nie wszystkie jego zalety. Syrop z mniszka to doskonały środek przeciwzapalny. Już czas zbierać to dobroczynne ziele.

Mniszek lekarski – słów kilka o roślinie

Roślina zawiera witaminy A, C i D, z grupy B, minerały: potas, magnez, krzem, żelazo, garbniki, flawonoidy, triterpeny, polifenole, kwas krzemowy. Na dodatek cała roślina ma właściwości lecznicze: liście zbiera się przed kwitnieniem, korzenie wiosną lub jesienią, łodygi zaś w czasie kwitnienia.

Mniszek jest zalecany w żółtaczce i schorzeniach śledziony. Pomocny jest w przypadku marskości wątroby, po przebytym wirusowym zapaleniu wątroby. Może też zapobiec rozwojowi cukrzycy i miażdżycy. Herbatka z korzeni roślinki ma działanie oczyszczające krew, wspomaga trawienie, działa napotnie i moczopędnie. Mniszek pomocny jest w infekcjach układu moczowego, chorobach nerek i kamicy moczanowej. Korzystnie wpływa na trawienie pobudzając produkcję soku żołądkowego. Oczyszcza z toksyn. Młode listki to doskonały dodatek do wiosennych sałatek oczyszczających, wzmacniających i odchudzających. 🙂

Mniszek lekarski – zdrowy syrop

Syrop z mniszka zalecany jest w bólu gardła i kaszlu, gdyż wykazuje m.in. działanie przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Działa też przeciwmiażdżycowo, żółciopędnie i odtruwająco. Ze względu na działanie moczopędne łagodzi schorzenia pęcherza, nerek, kamicy moczowej. oraz stany zapalne skóry. Przyśpiesza gojenie się ran. Można go dodać do herbatki, wypieków, doskonale smakuje także rozsmarowany na bułeczce z masłem.

Syrop – miodek

Składniki:

4 cztery kopiaste garście koszyczków mniszka

1 litr wody

1 mała cytryna

ok. 1 kg cukru nierafinowanego brązowego

Sposób przygotowania:

Kwiaty mniszka zebrane w słoneczny dzień (najlepiej w maju) ułożyć na papierze, żeby pozbyć się owadów. Potem wsypać do garnka, zalać litrem zimnej wody i powoli ogrzewać aż do wrzenia ok. (20 min). Po zagotowaniu garnek zdjąć z palnika, po czym wywar odstawić na noc. Następnego dnia wlać wszystko na sito, przecedzić i dobrze wycisnąć kwiaty. Do soku dodać cukier i cytrynę pokrojoną w plasterki (bez skórki, chyba że mamy pewność, że ekologiczna). Syrop podgrzewać, ale nie zagotować, żeby nie pozbawić go cennych witamin. Miodek kilka razy oziębić, żeby sprawdzić, czy jest odpowiednio gesty.

Syrop ten jest sprawdzony, zawsze mam go w swojej naturalnej apteczce domowej. Doskonale sprawdza się jako lek na gardło i kaszel, stosuje go cała rodzina, dzieci też. Wystarczy w czasie infekcji spożywać 1-3 łyżeczek dziennie, żeby poczuć się lepiej.

Sałatka z młodych listków mniszka na oczyszczenie

Młode listki mniszka lekarskiego to doskonały dodatek do wiosennych sałatek oczyszczających i odchudzających. Przyspieszają metabolizm, oczyszczają organizm z toksyn, a do tego wzmacniają odporność organizmu.

Przepis na sałatkę z mniszka

2 garście młodych listków mniszka lekarskiego,

szczypiorek,

1 jajko,

pomidor mały,

oliwa z oliwek (łyżka)

ocet jabłkowy (łyżeczka),

sól, pieprz

Liście wymoczyć w zimnej, osolonej wodzie (moczyć ok. 30 minut). Osuszyć. Warzywa pokroić, jajko ugotować na twardo. Na półmisku ułożyć listki, pomidora, pokrojone w ósemki jajko i posypać szczypiorem. Polać sosem przygotowanym z oleju, octu i przypraw.

 

Jak widać mniszek lekarski nie jest zwykłym chwastem. Spróbujcie sami jak smakuje 🙂



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: