Pieczony filet z indyka z frytkami i żurawiną

Pieczony filet z indyka z frytkami i żurawiną

Marzec 17, 2018 1 przez Agnieszka Bożek

Zastanawiasz się co przygotować na obiad? Na dodatek … żeby potrawa  wszystkim smakowała  i była zdrowa? Doskonale sprawdzi się tu pieczony filet z indyka z frytkami i żurawiną.

Pieczony filet z indyka z frytkami i żurawiną poleca się na pyszny obiad!

Składniki:

1kg mięsa z piersi indyka, przyprawa do indyka np. kamis, masło, ziemniaki, przyprawa do pieczonych ziemniaków, żurawina w słoiku

Sposób wykonania obiadu:

Mięso natrzyj przyprawą, włóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do lodówki na 12 godzin. Potem piecz w rozgrzanym piekarniku (180-200st.) przez 1,5 godz. Pod koniec pieczenia dodaj łyżkę masła na  mięso.

Obrane ziemniaki pokrój w kostkę lub paski (krajalnica do frytek). Wymieszaj z przyprawą lub wybraną mieszanką ulubionych przypraw i łyżką oliwy z oliwek. Piecz ok. 40 minut w piekarniku (180 stopni) na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Można piec razem z mięsem, naczynie na najniższej półce, a ziemniaki na najwyższej (oczywiście ziemniaki należy wstawić później do piekarnika). Mięso po upieczeniu pokrój na plastry, podaj z łyżką żurawiny i pieczonymi frytkami. Obiad gotowy 🙂

Możesz też zrobić ulubioną surówkę czy sałatkę. Najlepiej z surowych warzyw 🙂 Do mięsa można też podać sos pieczarkowy. Wszystko zależy od preferencji smakowych 🙂

Smacznego 🙂